FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN  
Et naturmedicinsk behandlingsprogram, der opstod i Indien for 4-5000 år siden. Ayurveda er baseret på urteterapi, kostterapi, og en livlærdom, der har til formål at erkende sjælens egenskaber bl.a. ved hjælp af meditation og yoga. Behandlingen af en lidelse sker derfor foruden fysisk og medicinsk også ved at blive bevidst om personlighedens selvdestruktive tanker, der har skabt lidelsen i det fysiske legme.

Hvad er Ayurveda


Ayurveda arbejder med afbalancering af energier i organer, tanker og følelser, for at forhindre ubalancer i at ødelægge kroppen. Ayurveda underviser i hvordan man ændre livsførelse, så man holder sig sund og i balance.

Energierne kaldes doshaer og inddeles i tre overordnede grupper:

 • Vata


  -styrer al bevægelse i kroppen, vores nervesystem og mentale liv. Mennesketypen er her meget kreativ, med en skrøbelig fysisk fremtoning. De er hurtige og impulsive, men kan ofte overanstrenge sig selv.

 • Pitta


  -styrer fordøjelse og stofskifte, med stærk indvirkning på temperament.
  Mennesketypen er gode karrieretyper, meget ambitiøse og arbejdsomme. De kan have problemer med fordøjelsessystemet, eksemer eller ukontrolleret vrede.

 • Kapha


  -styrer struktur og væskebalance.
  Mennesketypen er meget stærke, solide og stabile personer. Gavmilde og godmodige. Ubalancer kan føre til overvægt, dovenhed og stædighed.

  Alle mennesker indeholder alle tre energier. Men sammensætningerne er unikke fra menneske til menneske. De sygdomme du er mest modtagelig for indikerer hvilken doscha der er dominerende. Den domirende doscha man udstyres med fra fødslen er den som vil præge ubalancer og balancer resten af livet.

  Mange østlige filosofier indeholder de fem elementer: vand, ild, jord, æter og luft. (se akupunktur). I ayurveda er disse repræsenteret ved de tre doschaer. Pitta er ild og vand. Vata er æter og luft. Kapha er jord og vand.

 • Ved ubalancer


  Ayurveda har flere måder at bringe en ubalance i balance igen.
  1. Ændring af kost og levevis
  2. Urtepræparater
  3. Behandling

  Har man Vata ubalance, skal man undgå kost som stimulerer dette yderligere: eks. råkost eller frugt. I stedet skal man spise varme eller kolde ting. Ved Pitta ubalancer skal man afholde sig fra stærke krydderier og bitre ting, og i stedet spise mad, der har en kølende effekt på kroppen. Ved en Kapha ubalance frarådes det at spise fede og søde ting og hellere spise magert, tørt og varmt.

  Hvis ubalancer får lov at vokse, kan det resultere i fysiske sygdomme som kræft, hjerte/kar sygdomme o.s.v. Derfor bruges Ayurveda først og fremmest præventivt i forhold til sygdomme. Terapeuten kan spore en ubalance inden den udvikler sig.


  Urtepræperater


  Efter en individuel diagnose benyttes urte-, plante- og mineralprodukter. Når der sker et abnormt fald eller en abnorm stigning i vores energier, leder det til sygdom. Urtepræparaterne virker ved at korrigere kroppens funktioner og biorytmer.

  Den nøje sammensætning koncentrerer sig om styrkelse af udrensningsorganerne: lever/galde, nyre/blære, hjerte/blod og mave/tarm. Hvis ikke disse organer fungerer optimalt bliver de følsomme for miljøforurening, medicinrester, sprøjtegifte og tilsætningsstoffer i maden.

  Geriforte


  Indeholder vitaminer og mineraler i naturlig form. Styrker alle systemer og organer i kroppen. Modvirker stress og øger den frie hormonkoncentration til vævet, uden at påvirke det samlede hormonindhold i kroppen. Øger fordøjelse og transit-tiden for afføring, aktiverer nervesystemet og hjælper til normal søvn. Modvirker cellenedbrydning, øger ny celledannelse og vedligeholder cellerne.

  Abana


  Forebygger kredsløbsproblemer og beskytter mod angst, depression og bekymringer. Regulerer blodtrykket og reducerer kolesterol af typen L.D og V.L.D. og øger det beskyttende H.D kolesterol.

  Liv 52


  Opretholder optimal leverfunktion og beskytter mod giftophobninger i samme.

  Septilin


  Opbygger immunforsvaret ved at øge fagocytose (hvor immunforsvaret æder bakterier). Hjælper med tilførsel af næringsstoffer.

  Mentat


  Er afspændende, giver roligere søvn, opbygger ydeevnen, øger koncentration og hukommelse, modvirker mental træthed.

  Cystone


  Opretholder optimal nyre- og blærefunktion. Virker effektiv mod gentagen blærebetændelse og imod dannelse af nyresten.

  Herbolax


  Afhjælper forstoppelse.

  Diarex


  Afhjælper diarré, samt dysenteri fremkaldt af amøber.

  Gasex


  Hjælper på overskud af mavesyre, sure opstød, dårlig fordøjelse, oppustet mave, smerter efter måltid og mavesmerter ved tømmermænd.

  Rumalaya


  Hjælper på gigt, modvirker inflammation, hævelser og ømhed. Hjælper kroppen med at udskille syre.

  Koflet


  Hurtig lindring ved hoste. Øger modstandskraften for infektion i halsen og reducerer slimsekretion fra bronkierne.

  Lukol


  Hjælper på menustrationssmerter og andre smerter i underlivet. Øger blodtilførsel til underlivet og virker på regionens muskulatur.
  FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN