FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN  
Neurokirurgi handler om operation af væv med nerveceller og støttevæv som hører til centralnervesystemet.


Neurokirurgens uddannelse


Efter grunduddannelsen kan kursisten se frem til 6 ½ års yderligere uddannelse. Et halvt år på en ?almindelig? kirurgisk afdeling, et års introduktionsstilling, to års undervisningsstilling og endelig tre år som 1. reservelæge på neurokirurgisk afdeling. Dokumentation for den operative uddannelse (operationsliste) indgår i den samlede vurdering af uddannelsen.


Arbejdsområde


I forbindelse med ulykker kan der opstå blødninger i kraniet. Et af problemerne med disse blødninger er, at de er svære at få øje på, hvorfor man ofte anvender scanninger for at få overblik over skadens omfang. Hvis scanningen viser, at der er gået hul på et eller flere kar, skal der gribes ind hurtigt, hvis ikke patienten skal tage alvorligt skade eller eventuelt dø. Hvad neurokirurgen helt konkret gør, afhænger naturligvis af, hvor i kraniet skaden er sket, og hvor stor den er. Nogle gange er det nok at bore huller i kraniet, så blodet kan løbe ud - andre gange er større og farligere indgreb nødvendige. Blødninger i hjernen opstår i øvrigt lige så ofte spontant. Behandlingen adskiller sig her ikke væsentligt fra blødninger opstået som følge af ulykker.

Neurokirurgen har også andre opgaver, f.eks. i forbindelse med vurdering og operation af tumorer (knuder) i hjernen. Et indgående kendskab til hjernens anatomi og fysiologi sikrer, at patienten får det bedste grundlag for at beslutte enten at lade sig operere eller ej. Selv forholdsvis store knuder kan nemlig fjernes, men det forudsætter, at den ikke er lokaliseret i områder med vitale nervebaner.

Da centralnervesystemet også omfatter rygmarven, opererer neurokirurgerne ikke kun i kraniet men også i ryggen. Et eksempel er operation af diskusprolaps, oftest i nakken eller lænden.
FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN