FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN  
Pædiatrien beskæftiger sig med børn og deres sygdomme. Pædiatrien omfatter alt lige fra det barn, der er født for tidligt og derfor må lægges i kuvøse, til teenageren med en infektionssygdom.


Pædiaterens uddannelse


Som alle andre læger har pædiateren en bred medicinsk baggrund - og har herefter specialiseret sig inden for pædiatrien. Efter grunduddannelsen og turnusuddannelsen tager det yderligere fem år at blive pædiater. Et år i en såkaldt introduktionsstilling, to år i en undervisningsstilling, hvoraf de seks måneder skal være på en afdeling for nyfødte (neonatalafsnittet), halvandet år som 1. reservelæge og til sidst et halvt år med forskellige valgmuligheder.

Pædiateren har sjældent egen klinik, men arbejder hovedsageligt på hospitalernes børneafdelinger. Da børnene kan være fra nul år og opefter, og da pædiatrien inkluderer sygdomme inden for stort set alle fagområder, kan der være tale om endog meget store hospitalsafdelinger med mange læger og sygeplejersker. Der er afsnit for børn med kræft, børn med hjertefejl, intensivafdeling osv. Man holder i øvrigt disse børn adskilt, da eksempelvis en virusepidemi vil være katastrofal på afdelingen for nyfødte (neonatalafsnittet), da børnene her endnu ikke har opbygget et stærkt immunforsvar.


Behandling


Et vigtigt element i pædiaterens arbejde er forholdet til forældrene. F.eks. er feberkramper uskadelige, selv om det ser voldsomt ud, mens det står på, og forældrene er ofte bange for, at deres børn skal dø eller få varige skader. I sådanne situationer vil en af pædiaterens vigtige opgaver være at berolige forældrene.

Selve behandlingen afhænger af sygdommen. Er der tale om en hjertefejl, arbejdes der tæt sammen med hjertemedicinerne og eventuelt hjertekirurgerne. Drejer det sig derimod om nyrerne, samarbejdes med nefrologerne (af græsk: nephros = nyre). Pædiaterens opgave er således i høj grad at vurdere, hvilken speciallæge barnet skal behandles af.
FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN