FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN  
Kardiologi er læren om hjertet og kredsløbet og ikke mindst de sygdomme, som kan opstå i tilknytning hertil.


Kardiologens uddannelse


Det tager den nyuddannede turnuslæge ca. 8 år yderligere at blive speciallæge i kardiologi. Først gennemføres den fælles grunduddannelse i intern medicin og medicinske grenspecialer, der tager i alt fire år, som efterfølges af tre år i en 1. reservelægestilling på en kardiologisk afdeling. Dertil kommer 12 måneders laboratorieuddannelse.

Speciallægen i kardiologi finder almindeligvis ansættelse som overlæge på en hospitalsafdeling for hjertesygdomme.


Sygdomme


Hypertension (for højt blodtryk) behøver ikke i sig selv at give nogen symptomer. Ofte opdages det ved en tilfældighed hos lægen. Når man nogle gange alligevel vælger at behandle det høje blodtryk, skyldes det, at det disponerer til en række andre sygdomme: f.eks. åreforkalkning, blodpropper og hjerneblødninger.

Angina pectoris er smerter i brystet. Det skyldes, at hjertet mangler ilt, og årsagen findes næsten altid at være indsnævring af kranspulsårerne (hjertets blodforsyning) pga. åreforkalkning. Det er dog vigtigt, når man stiller diagnosen, at være opmærksom på, at smerter i brystet også kan skyldes meget andet og ofte helt ufarlige ting, f.eks. myoser i brystvægsmuskulaturen.

Hjerteinsufficiens er, når hjertet ikke magter at arbejde så hårdt, som kroppen gerne vil have det til. Det kan resultere i vand i lungerne.

Arytmier er, når hjertet ikke slår "i takt". Nogle patienter mærker intet til det, mens andre er voldsomt generet. Årsagerne kan være mange, men en hyppig er tidligere blodpropper i hjertet.


Behandling


Man behandler så vidt muligt hjertesygdomme medicinsk, og man kan ofte vælge mellem flere forskellige typer medicin. Rationalet bag behandlingen, hvad enten man nu vælger det ene eller andet medikament, er at optimere hjertets arbejde samt afstemme modstanden i den øvrige krop med hjertets formåen.

Når det gælder hjertearytmier, kan det komme på tale at indsætte en pacemaker, et lille apparat man indsætter under huden, som sørger for, at hjertets rytme er stabil.

Angina pectoris, som skyldes en forsnævret kranspulsåre kan eventuelt afhjælpes ved operation. Man kan med et kateter indført fra lysken føre en ballon op i karret og således udvide det; evt. kan man lade et lille "skelet" blive siddende for at holde karret udvidet. En anden mulighed er en by-pass operation, hvor man indsætter et nyt stykke blodkar (f.eks. udtaget fra låret) som en slags omkørsel til hjertet.
FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN