FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN  
Dermatologi kommer af græsk (dermatos = hud) og er læren om huden og dens sygdomme, mens specialet indenfor kønssygdomme er opkaldt efter den romerske gudinde for elskov, Venus, og således betegnes venerologi.


Speciallægen i dermato-venerologi


Det tager - efter grunduddannelsen - i alt fem år at blive speciallæge i hud- og kønssygdomme. Et år i en introduktionsstilling, halvandet år i en undervisningsstilling samt halvandet år i en stilling som 1. reservelæge på en specialafdeling. Desuden skal speciallægen arbejde et år på en afdeling for intern medicin. Den færdiguddannede speciallæge kan både arbejde på hospitaler eller have sin egen klinik.


Sygdomme


Det er et stort spektrum af sygdomme, speciallægen i dermato-venerologi arbejder med. Det kan være fodvorter, der forsøges frosset eller brændt væk, psoriasis eller et mystisk udslet, som patienten af egen læge er blevet henvist med. Af kønssygdomme kan nævnes kondylomer, svampe- eller clamydiainfektion. Syfilis, som tidligere måtte anses for at være en alvorlig tilstand, kan nu behandles med antibiotika og er ikke længere noget egentligt problem.


Behandling


Mange hudsygdomme forsøges behandlet med forskellige cremer. Og ordet "forsøges" betyder her, at det er de færreste hudsygdomme, som kan kureres helt. Behandlingen er derfor almindeligvis blot at lindre symptomerne, som skyldes ofte en slags overreaktion i huden. En vigtig ingrediens i mange af cremerne er steroid, da dette stof dæmper kroppens immunforsvar og dermed overreaktionen i huden.

Kønssygdommene skyldes almindeligvis svampe, virus eller bakterier. Svampe- og bakterieinfektionerne behandles med antibiotika, mens virusinfektioner er vanskeligere at have med at gøre. Herpes kan dog i dag behandles i en vis udstrækning.
FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN