FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN  
Holotropic Breathwork er en kraftfuld metode til selvudforskning og heling (helbredelse), som integrerer indsigter fra moderne bevidsthedsforskning, antropologi, forskellige dybdepsykologier, transpersonlig psykologi, østlige spirituel praksis og verdens mystiske traditioner. Navnet Holotropic betyder bogstaveligt "bevægelse mod helhed" (fra græsk "holos" = hel og "trepien" = bevægelse imod et eller andet).

Ved selve fremgangsmåden anvendes ganske simple midler: Den kombinerer åndedræt med følelsesforstærkende musik i en speciel ramme og omgivelser. Med øjnene lukkede og mens man ligger på en madras benytter hver deltager sit eget åndedræt og musikken i rummet til at få adgang til en usædvanlig bevidsthedstilstand. Denne tilstand aktiverer den naturlige indre helingsproces i deltagerens psyke og bringer ham eller hende en bestemt samling af indre oplevelser. Da den indre helende intelligens styrer processen, bliver kvaliteten og indholdet, som bringes frem, unikt for hver enkel deltager på netop dét tidspunkt og dét sted.

Yderligere elementer af processen omfatter fokuseret energi-forløsnings-arbejde og mandala-tegning. Holotropic Breathwork udføres sædvanligvis i grupper, selvom individuelle sessioner også er mulige. I grupperne arbejder folk i par og bytter rolle som oplever og "sitter". Sitterens rolle er ganske enkelt at være til rådighed til at assistere "pusteren" (den person, der er i oplevelsessession), uden at blande sig i eller forstyrre processen. Det samme gælder for de udlærte certificerede facilitatore, som er til rådighed som hjælpere, hvis det bliver nødvendigt.


Skaberne


Stanislav Grof, M.D., Ph.D., er psykiater med over fyrre års erfaring med forskning i usædvanlige bevidsthedstilstande fremkaldt af psykedeliske stoffer og forskellige stoffri metoder som Holotropic BreathworkTM.

Han blev født i Prag, Tjekkoslovakiet, hvor han også modtog sin videnskabelige træning - en medicinsk kandidateksamen fra Charles Universitets Medicinske Fakultet og en Ph.D. fra det Tjekkoslovakiske Videnskabelige Akademi.

Stanislav Grofs tidlige forskning i det kliniske brug af psykoaktive stoffer blev udført ved det Psykiatriske Forsknings Institut i Prag, hvor han var ledende forsker for et program, der systematisk undersøgte de videnskabelige og terapeutiske potentialer ved LSD og andre psykedeliske stoffer. I 1967 blev han inviteret til John Hopkins University i Baltimore, USA. som gæsteforsker og klinisk medarbejder. Efter fuldførelsen af dette to-årige gæsteophold, blev han i U.S.A. og fortsatte sin forskning som leder for den psykiatirske forskning ved Maryland Psychiatric Research Center og som ekstern lektor ved Henry Phipps Clinic of John Hopkins University i Baltimore. I 1973 blev Grof inviteret til Esalen Institute ved Big Sur i Californien, hvor han boede indtil 1987 som fastboende lærer, mens han skrev, gav seminarer og foredrag, samt udviklede Holotropic Breathwork med sin kone sin kone Christina Grof. Han var også bestyrelsesmedlem for Esalen Institute.

Han var grundlægger og den første præsident for The International Transpersonal Association (ITA). I den rolle, har han organiseret store internationale konferencer i USA, det tidligere Tjekkoslovakiet, Indien, Australien og Brasilien. For tiden bor han i Mill Valley, Californien, USA, og er beskæftiget med at give træningsseminarer i Holotropic Breathwork og transpersonlig psykologi for professionelle behandlere, samt skrive bøger. Han er også Lektor i Psykologi ved California Institute of Integral Studies (CIIS) og giver forelæsninger og seminarer over hele verden.'

Han har udgivet over 100 artikler i fagtidsskrifter samt en lang række bøger, hvor de fleste er oversat til dansk. Se under litteratur.
Christina Grof er forfatter, lærer, kunstner og grundlægger af the Spiritual emergens Network, og medskaber af Holotropic Breathwork. Hun er præsident for Grof Transpersonal Training og vice-præsident emeritus i the International Transpersonal Association, og rådgiver for bestyrelsen i the Spirtual Emergence Network.

Christina Grof er kandidat fra Sarah Lawrence College, hvor hun studerede hos mytologen Joseph Campbell, og har tidligere fungeret som underviser i skrivning og kunst. Siden 1976 har kun givet workshops og foredrag i Nordamerika, Sydamerika, Europa, Australien og Asien ved en lang række konferencer, uddannelser og enkeltstående arrangementer. Fra 1976 indtil 1988 boede Christina Grof på esalen Institue, Big Sur i Californien, hvor hun og hendes mand koordinerede og ledte en serie på 28 eksperimenterende månedslange uddannelsesprogrammer, tillige med en række kurser. Hun har også været medkoordinator for seks internationale professionelle konferencer for the International Transpersonal Association. Siden 1986 har hun undervist ved professionelle træningsprogrammer i USA og Europa, samt træningssessioner for de ansatte ved Sierra Tucson, et misbrugsbehandlingscenter i Tucson, Arizona.

Christina Grof har skrevet en række bøger, dels egne bøger og dels sammen med sin mand. Bøgerne er oversat til flere sprog, også dansk. Se under litteratur. Hun har skrevet en lang række artikler og har været interviewet til radio og tv. Hun har været konsulent på spillefilmen "Brainstorm" (1980) med Natalie Wood og Christioffer Walken i hovedrollerne. Hun skriver for tiden på en novelle.

Holotropic Breathwork TM Danmark: www.holotropi.dk
FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN