FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN  
Oto-rhino-laryngiologi er betegnelsen for det, man på almindelig dansk kalder læren om øre-næse-halssygdomme. Når det er slået sådan sammen, skyldes det, at sygdomme i disse tre regioner ofte er forbundet.


Speciallægens uddannelse


Efter den lægelige grunduddannelse har øre-næse-halslægen gennemgået et femårigt kursusforløb. Et år i en introduktionsstilling og et år i en undervisningsstilling på en oto-rhino-laryngiologisk afdeling, et halvt års ansættelse ved en audiologisk klinik (høreklinik) og endelig halvandet år som 1. reservelæge. Dertil kommer et års kirurgisk uddannelse.

Øre-næse-halsspecialisten kan arbejde på hospital eller have sin egen klinik.


Arbejdsområder


Mellemørebetændelse er en forholdsvis almindelig lidelse blandt mindre børn. Normalt stilles diagnosen af den almen praktiserende læge (eller vagtlægen), og behandlingen (med antibiotika) klares i denne "primære" sektor. Nogle gange kan det dog være nødvendigt at lægge et såkaldt dræn for et lette symptomerne for patienten. Dette gøres af øre-næse-halsspecialisten.

Ved nedsat eller forsvundet hørelse er det vigtigt at få klarlagt årsagen. Det kan være alvorligt og uhelbredeligt, men det behøver ikke være andet end en klat ørevoks, der sidder i vejen. Denne kan skyldes ud med vand.

Tendens til næseblod kan undertiden behandles ved at brænde de mest overfladiske kar i næsen. Dette gøres hos den privatpraktiserende øre-næse-halsspecialist.

Kronisk tilstoppet næse kan undertiden opereres, men om en operation iværksættes, afhænger af symptomernes karakter samt årsagen til problemet.

Halssymptomer kan præsentere sig på forskellig vis og have mange forskellige årsager. Man kan som bekendt få ondt i halsen i forbindelse med en halsbetændelse. Er der tale om en bakterieinfektion, kan den behandles - virusinfektioner må kroppen selv klare. Halssmerter kan skyldes mange andre ting, både godartede og ondartede. Cancer skal diagnostiseres hurtigst muligt, så en eventuel operation kan udføres. Ofte vil det dog være svært at komme til at operere, eftersom halsen udgør forbindelsen mellem hovedet og kroppen og således indeholder et væld af vigtige strukturer, man kan komme til at beskadige under operationen.
FORRETNINGSBETINGELSER FAGBESKRIVELSER OPTIMERING INFO TIL BEHANDLERE VIFAB & RAB OM FAGBOGEN